КОРОЛІВСТВО ТАЇЛАНД: МОНАРХІЯ ЯК ЧИННИК ДЕМОКРАТІЇ (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
В с т у п. Визначаються основні складові трансформації нещодавно економічно відсталої держави Королівства Таїланд на передову країну регіону Південно-Східної Азії із впровадженням порівняльного аналізу і прогностичної методології з врахуванням нової геополітичної складовоїх ситуації сьогодення і появою гострих викликів безпеці регіону.М е т о д и. Дослідження впроваджене із врахуванням теорії і практики політичного реалізму. З цією метою застосовуються діалектичні методи розвитку і стагнації, кількості і якості, заперечення заперечення, а також системно-порівняльні підходи, що у поєднанні дають синергетичний ефект отримаих результатів дослідження.Р е з у л ь т а т и. Проаналізовано концептульні засади розвитку Королівства Таїланд, такі як теорії абсолютної монархії, що у главу кута ставлять монаршу владу. Зокрема, і зовнішньополітичні засоби і система дипломатичних методів, що надали можливість Таїланду не тільки зберегти суверенітет і вижити у довготривалі  часи війни, а також були поштовхом до висхідного розвитку держави. Схарактеризовано систему мандатів  і проаналізовано політику таїзації, що сприяло розкриттю механізму реалізації монаршої влади у єдиному союзі з хунтами, неофіційно підтримувані монаршою владою, як можна припустити, з метою викорінювання в суспільстві ідей демократіїВ и с н о в к и. Королівство Таїланд посіло одне з провідних місць за політичним та економічним розвитком в регіоні ПСА. Доведено, що такий  успіх було досягнуто завдяки глибокій соціальній впорядкованості внутрішньополітичних відносин етнічних груп і соціальних верств тайського поліетнічного суспільства. Зазначене пояснюється глибоким патріотизмом, промонаршими засадами розвитку країни, в якій король піднесений до божественого рівня, і де жорстоко карається будь-який прояв неповаги до монаршої влади  і монарших осіб. Простежуючи шлях формування сучасного стану внутрішньої політики, доходиш також висновку про глибоке проникнення в тайську культуру і тайський світогляд системи поділу суспільства на касти, подібної до індійського варіанту. Це доводить система мандалів, впроваджена політика таїзації, військовий чинник у владній верхівці країни.К л ю ч о в і   с л о в а: Королівство Таїланд, чинник стабільності, регіональна безпека, монархія,  хунта, мандали, таїзація, буддизм.
Keywords: Королівство Таїланд, чинник стабільності, регіональна безпека, монархія, хунта, мандали, таїзація, буддизм.