ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКИЙ НАПРЯМ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИВ УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Вступ: Для України, яка веде боротьбу проти російської агресії стратегічно важливо розвивати співпрацю з країнами Латинської Америки та заручитися їх підтримкою. У цьому контексті дво– і багатосторонні відносини з країнами регіону необхідно вивчати з огляду на міжнародні політико–безпекові зміни та сучасні інтеграційні процеси, беручи до уваги зовнішньополітичні ініціативи провідних держав і діяльність міжнародних організацій.Методи: Системний та діалектичний методи дозволили розглядати проблему з урахуванням деталей та сприймати відносини між Україною і Латинською Америкою як динамічне та змінне явище. Логічний метод забезпечив основу для детального аналізу предмету дослідження та формулювання авторських узагальнень.Результати: У статті проаналізовано ключові напрями зовнішньої політики України у відносинах із країнами Латинської Америки в умовах воєнного стану. Підкреслено, що значний вплив на відносини мала війна Росії проти України, а також посилення ролі країн латиноамериканського регіону в міжнародних процесах, що вплинуло світовий порядок денний. Встановлено, що нинішній рівень взаємодії між Україною та державами Латинської Америки залишається недостатньо результативним, що значною мірою обумовлено низьким рівнем взаємного інформування про події в обох регіонах. Окреслено основні етапи та інструменти співпраці, зокрема двосторонні ініціативи та взаємодію на рівні міжнародні організації, що дозволяє налагоджувати більш результативний багатосторонній діалог. Такий діалог охоплює численні сфери діяльності, враховує різнобічні інтереси партнерів і активно використовує механізми м’якого впливу. Відзначено, що спільні проекти та обмін досвідом сприяють розвитку наукового потенціалу і впровадженню сучасних технологій.Висновки: На основі вивчення міжрегіональних зустрічей, самітів і перемовних процесів, підтверджено, що лише шляхом пошуку оптимальних механізмів співпраці між Україною і державами Латинської Америки можливо досягти довіри та взаєморозуміння. Раціональне використання потенціалу дво– і багатосторонньої взаємодії сприятиме зміцненню позицій України на міжнародній арені. Background: For Ukraine, which is fighting against Russian aggression, it is strategically important to develop cooperation with Latin American countries and enlist their support. In this context, the development of bilateral and multilateral relations with the region should be studied in light of international political and security changes and modern integration processes, considering the foreign policy initiatives of leading states and the activities of international organizations.Methods: Systemic and dialectical methods allowed us to consider the problem in detail and perceive relations between Ukraine and Latin America as a dynamic and changing phenomenon. The logical method provided the basis for a detailed analysis of the subject of research and the formulation of the author’s generalizations.Results: The article analyzes the key directions of Ukraine’s foreign policy in relations with Latin American countries under martial law. It is emphasized that the Russian war against Ukraine had a significant impact on relations, as well as the strengthening of the role of the countries of the Latin American region in international processes that updated the world agenda. It is established that the current level of interaction between Ukraine and Latin American countries remains insufficiently effective, primarily due to the low level of mutual information about events in both regions. The main stages and tools of cooperation are outlined, mainly bilateral initiatives and interaction through international organizations, which allow for a more effective multilateral dialogue. Such dialogue covers numerous areas of activity, considers partners’ multifaceted interests and actively uses mechanisms of soft influence. It is noted that joint projects and exchange of experience contribute to developing scientific potential and introducing modern technologies.Conclusions: Based on the study of interregional meetings, summits and negotiation processes, it is confirmed that trust and mutual understanding can be achieved only by finding optimal cooperation mechanisms between Ukraine and Latin American countries. Rational use of the potential of bilateral and multilateral interaction will contribute to strengthening Ukraine’s position in the international arena.Keywords: foreign policy, promotion, international organizations, war, Ukraine, Latin America, China, Russia.
Keywords: зовнішня політика, позиціонування, міжнародні організації, війна, Україна, Латинська Америка, Китай, РФ