РОЛЬ РФ У СИРІЙСЬКІЙ КРИЗІ (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Вступ. За понад десять років конфлікт у Сирії зазнав значної еволюції. Масові акції протесту переросли у громадянську війну, до якої почали залучатися регіональні та глобальні актори. Залучення у конфлікт Росії перенесло протистояння на глобальний рівень. Сирійська криза призвела до глобальних геополітичних трансформацій, які спричинили “велику війну” в Європі. У статті детально аналізуються причини, завдання і наслідки участі РФ у сирійській кризі. Методи. Дослідження базується на поєднанні трьох наукових підходів: політичного реалізму, конструктивізму та системного підходу. Такий синтез дозволяє побачити як участь РФ у сирійському конфлікті вплинула на зміну глобального балансу сил, з’ясувати реальні завдання військової операції Росії в Сирії та встановити зв’язок між сирійською кризою і війною РФ проти України. Результати. У статті проаналізовано еволюцію зовнішньої політики Росії у 21 столітті, встановлено причини та мотиви зміни зовнішньополітичного курсу Кремля, виявлено реальні завдання російської інтервенції до Сирії, досліджено геополітичні трансформації в ході сирійської кризи та доведено, що широкомасштабна агресія РФ проти України є прямим наслідком безкарності Москви у Сирії. Дискусія і висновки. Зовнішня політика РФ у 21 столітті зазнала значної трансформації: від партнерських відносин зі США до повного переходу до “доктрини Примакова”. В рамках цієї доктрини Росія здійснила агресію проти України у 2014 році та військову інтервенцію до Сирії у 2015 році. Основним завданням РФ у Сирії була “репетиція” повномасштабної війни в Україні. Слабкість міжнародного співтовариства, насамперед США, у питанні притягнення сирійського режиму та його кремлівських покровителів до відповідальності за скоєні ними військові злочини у Сирії спонукала Москву до подальшої агресії.    Background. Over the past decade, the conflict in Syria has undergone significant evolution. Mass protests have escalated into a civil war, in which regional and global actors have begun to be involved. Russia’s involvement in the conflict has shifted the conflict to a global level. The Syrian crisis has led to global geopolitical transformations that have led to a “big war” in Europe. The article analyzes in detail the causes, objectives, and consequences of Russia’s involvement in the Syrian crisis.Methods. The study is based on a combination of three scientific approaches: political realism, constructivism, and a systemic approach. Such a synthesis allows us to see how the participation of the Russian Federation in the Syrian conflict has affected the change in the global balance of power, to clarify the real objectives of the Russian military operation in Syria, and to establish a connection between the Syrian crisis and the Russian Federation's war against Ukraine.Results. The article analyzes the evolution of Russia's foreign policy in the 21st century, establishes the reasons and motives for changing the Kremlin's foreign policy course, identifies the real objectives of Russia's intervention in Syria, examines geopolitical transformations during the Syrian crisis, and proves that the Russian Federation's large-scale aggression against Ukraine is a direct consequence of Moscow's impunity in Syria.Discussion and Conclusions. The foreign policy of the Russian Federation in the 21st century has undergone a significant transformation: from partnership relations with the United States to a complete transition to the “Primakov doctrine”. Within the framework of this doctrine, Russia carried out aggression against Ukraine in 2014 and military intervention in Syria in 2015. The main task of the Russian Federation in Syria was to “rehearse” a full-scale war in Ukraine. The weakness of the international community, primarily the United States, in holding the Syrian regime and its Kremlin patrons accountable for the war crimes they committed in Syria prompted Moscow to further aggression.
Keywords: Сирія; РФ; системна війна; Україна; "доктрина Примакова"; Близький Схід; міжнародний тероризм; "прокитайська вісь"; США; КНР