МІСЦЕ БІЛОРУСІ У СТРАТЕГІЧНИХ ІНТЕРЕСАХ США ТА РФ ПІСЛЯ ПРОТЕСТІВ 2020 РОКУ (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Вступ. Протести у Білорусі 2020 року мали сильний вплив на внутрішньополітичну ситуацію та істотно вплинули на регіональну геополітичну динаміку і трансформацію підходів США і РФ до співпраці з Білоруссю. Якщо раніше Білорусь могла маневрувати між Заходом і Росією, то події 2020 року призвели до руйнування балансування. Масові демонстрації, придушення протестного руху з боку режиму Лукашенка та подальша міжнародна ізоляція Білорусі призвели до перегляду зовнішніми акторами своїх стратегій. США почали тиснути на режим за допомогою санкцій та надавали підтримку білоруському громадянському суспільству в надії вплинути на політику Лукашенка. Водночас РФ скористалася моментом, працюючи над поглибленням інтеграції та збільшенням залежності Білорусі від РФ. Методи. Під час дослідження були використані такі методи: аналітичний, історичний, компаративний, прогностичний, системний підхід, контент-аналіз. Результати. Акції протесту 2020 року в Білорусі стали закономірним наслідком зростання невдоволення політикою влади та втомою від тривалого правління Лукашенка. Протести стали формою незгоди суспільства та спробою добитися змін. Ця криза стала також каталізатором для трансформації підходів зовнішніх акторів до впливу на Білорусь. РФ скористалася можливістю для консолідації свого контролю над Білоруссю, що призвело до розширення співпраці у військово-політичній сфері та економічної інтеграції, що, в свою чергу, ще більше посилило залежність Білорусі від РФ. У свою чергу, США запровадили санкції та політично підтримували білоруську опозицію, проте реальний вплив на Білорусь вони не змогли здійснити. Аналіз політики США демонструє відсутність комплексної стратегії щодо білоруського питання, що ускладнює досягнення довгострокових результатів. Проте з приходом до влади Дональда Трампа у США з’явилася можливість для перезапуску відносин з Мінськом на основі прагматичного підходу.Висновки. 2020 рік став переломним для Білорусі, значно вплинувши на внутрішній політичний ландшафт. Незважаючи на масштабні протести та сильне суспільне невдоволення, Лукашенку вдалося утриматися при владі, але ці події призвели до змін у геополітичному балансі, ізоляції Білорусі з боку західних країн та посилення її залежності від РФ. Росія захистила свої стратегічні інтереси та укріпила вплив на Білорусь, змусивши режим Лукашенка поглибити інтеграцію в економіці, посилити військове співробітництво, що зробило Білорусь вкрай залежною від волі РФ. Для США події 2020 року стали випробуванням ефективності їхньої політики. Хоча США намагалися вплинути на Білорусь через санкції і підтримку опозиції, ефективність таких кроків була обмеженою. Зараз США намагаються знайти нові методи впливу на Білорусь, зокрема використовуючи санкції як предмет торгу.
Keywords: Російська Федерація, США, Білорусь, протести 2020 року, стратегічні інтереси, політична залежність, політична ізоляція, санкційні обмеження, баланс сил.