КОРПОРАТИВНЕ ЛОБІЮВАННЯ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
У статті проаналізовано корпоративне лобіювання в інституційному контексті Європейського Союзу як одного з інструментів впливу на процес прийняття рішень. Розкрито механізми взаємодії між транснаціональними корпораціями та інституціями ЄС на всіх етапах нормативно-правового циклу – від початкових консультаційних процесів до остаточного ухвалення законодавчих актів. Проаналізовано приклади впливу корпоративних акторів на регуляторну політику в галузі нових геномних технологій, що засвідчують ризики деформації принципів прозорості, підзвітності та демократичної участі.
Keywords: ЄС, Лобіювання Групи інтересів