БЕЗПЕКА НОРДИЧНИХ КРАЇН В УМОВАХ РОСІЙСЬКИХ ГІБРИДНИХ ЗАГРОЗ (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
АнотаціяВступ. Повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну у 2022 р. стало каталізатором для Швеції та Фінляндії у відмові від традиційної політики нейтралітету й приєднанні до Північноатлантичного Альянсу (НАТО). Цей крок викликав посилення гібридної активності РФ у регіоні Північної Європи. Трансформація безпекового статусу-кво створює нові виклики для Альянсу, що зумовлює потребу в розробці спільних механізмів реагування та поглибленні інтеграції нордичних країн.Методи. У дослідженні застосовано функціональний аналіз для визначення впливу гібридних операцій РФ на країни Північної Європи, порівняльний метод — для зіставлення підходів у науковому дискурсі, а також аналіз відкритих джерел і статистичних даних з метою емпіричної оцінки гібридного впливу Росії на держави регіону.Результати. Визначено динаміку та цілі російських гібридних дій у Північній Європі в контексті вступу Швеції та Фінляндії до НАТО. Проаналізовано роль нордичних країн у зміцненні безпеки північно-східного флангу Альянсу, а також окреслено напрями протидії новим викликам, зокрема в акваторії Балтійського моря.Висновки. Активізація гібридної війни Російської Федерації у Північній Європі після 2022 р. є не лише реакцією на зміни в безпековій архітектурі Європи, але й елементом довгострокової стратегії, спрямованої на підрив єдності західних союзників та обмеження їхньої здатності до колективної оборони. Аналіз демонструє, що російська гібридна політика в Північній Європі спрямована на зниження рівня готовності нордичних держав до захисту державного суверенітету, створення умов для поступової дестабілізації держав регіону та ослаблення єдності євроатлантичного простору. У цьому контексті Росія використовує широкий спектр інструментів: диверсії проти підводної інфраструктури, втручання у виборчі процеси, ініціювання міграційних криз, дезінформаційні кампанії та глушіння сигналів GPS.
Keywords: нордичні країни, Північна Європа, регіональна система міжнародних відносин, зовнішньополітична стратегія, регіональна безпека, гібридна війна, державний суверенітет.