НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ ГЛОБАЛЬНИХ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
У статті розглядаються наукові підходи до вивчення глобальних кліматичних змін і політики протидії їм, що спираються на теорії міжнародних відносин, глобалізації, екологічної модернізації, сталого розвитку та кліматичної справедливості. Показано комунікативний вимір кліматичної політики (екологічні, ризикові, наукові, політичні та disaster-комунікації) та їхню роль у формуванні кліматично вмотивованої поведінки міжнародних акторів. Окреслено спектр наукових дискусій щодо причин змін клімату — від антропогенного потепління до природних циклів — і пов’язані з цим епістемічні невизначеності для стратегій пом’якшення наслідків та адаптації. Запропоновано авторську концепцію «кліматичного гуманізму», що поєднує протидію змінам клімату з цінностями прав людини, соціальної справедливості та міжнародної відповідальності. Сформульовано теоретико-методологічну основу для аналізу кліматичної політики провідних міжнародних акторів у контексті сучасних глобальних трансформацій.
Keywords: глобальні зміни клімату, кліматична політика, кліматична справедливість, кліматичний гуманізм