ПІДХОДИ ДОТРИМАННЯ ВИМОГ ДО БЕЗПЕКИ ТА ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВДЛЯ ТРАНСКОРДОННОЇ ТОРГІВЛІ МІЖ ЄС ТА УКРАЇНОЮ (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Безпека харчових продуктів, їхня поживна цінність і продовольча безпека є взаємопов'язаними поняттями. Споживання небезпечних харчових продуктів сприяє поширенню захворювань та недоїданню, особливо серед таких вразливих груп населення, як немовлята, діти, люди похилого віку та особи з ослабленою імунною системою. Окрім впливу на здоров'я, безпека харчових продуктів сприяє економічному зростанню, розвитку туризму й міжнародної торгівлі, що є важливими факторами сталого розвитку. На продовольчу безпеку також впливають глобалізація ринку, демографічні зміни, екологічні виклики та трансформація продовольчих систем. Визначення показників якості продукції за показниками чинних стандартів часто вказує на зниження харчової цінності продуктів і перевищення максимального вмісту забруднювача, що не дозволяє класифікувати його як безпечний продукт. У свою чергу, безпечний харчовий продукт – це харчова продукція, яка не створює шкідливого впливу на здоров'я людини прямо чи опосередковано в умовах її виробництва та обігу відповідно до вимог санітарних заходів і споживання за призначенням.