УКРАЇНА В ЗОВНІШНІЙ ПОЛІТИЦІ НІМЕЧЧИНИ ПІД ЧАС АКТИВНОЇ ФАЗИ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКО ВІЙНИ (Вісник: Міжнародні відносини, 2025)
Вступ. У статті здійснено аналіз концептуальних засад та головних напрямків політики Німеччини щодо України під час активної фази російсько-українсько війни. Особлива увага приділена допомозі Україні з боку ФРН у відбитті російської агресії. Методи. Методика дослідження ґрунтується на поєднанні системного підходу, історичного та структурно-функціонального аналізу, компаративістики, а також аналітичного прогнозування. Результати. Зроблено спробу наукового осмислення змін, які відбулися в німецькій зовнішній політиці під впливом переходу російсько-української війни в активну фазу та окупації Росією значних теренів на сході та півдні України, що зробило цей збройний конфлікт найпотужнішим у Європі з часів Другої світової війни. Здійснено порівняння політики щодо України німецьких урядів під проводом О. Шольца та Ф. Мерца. Розкрито еволюцію підходів Німеччини до широкомасштабної російської агресії проти України. Проаналізовано інструменти, форми і методи підтримки Української держави Німеччиною. Висновки. Показано, що гібридна російська агресія лише поступово була усвідомлена державами Заходу, у т. ч. Німеччиною, як безпосередня загроза для східного флангу ЄС та НАТО. Доведено, що в умовах російсько-української війни співпраця Німеччини з Україною стала важливим елементом зміцнення обороноздатності нашої держави та її інтеграції до європейських та євроатлантичних безпекових інституцій. Прогнозовано, що у перспективі головними завданнями двосторонніх відносин буде подальша інтеграція України в європейські структури, посилення військово-політичного співробітництва та спільна розробка нових безпекових ініціатив з використанням українського досвіду ведення сучасної війни.
Keywords: Федеративна Республіка Німеччина, Україна, Росія, російсько-українська війна, німецько-українські відносини, зовнішня політика, європейська система міжнародних відносин